
Seperti yang dikehendaki di bawah Peraturan 3, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009, premis makanan wajib didaftarkan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Empat (4) kategori pengkelasan adalah seperti berikut:
- P1 – Semua premis makanan yang terlibat dalam pengilangan makanan
- P2 – Semua premis makanan yng terlibat di dalam katering dan katering makanan besar-besaran,
- P3 – “Outlet” makanan seperti restoran, gerai, warung, kantin dan sebagainya di mana makanan disedia, diproses, disimpan dan dihidangkan untuk jualan
- P4 – Semua kenderaan yang digunakan untuk menjual makanan sedia dimakan (food truck)
Tempoh sah bagi sesuatu pendaftaran premis ialah selama tiga tahun dari tarikh ia dikeluarkan. Apabila tamat tempoh, pendaftaran premis perlu diperbaharui bagi membolehkan aktiviti penjualan makanan dijalankan.
Jangan biarkan diri anda DIKOMPAUN
gara-gara tidak mendaftar premis di sistem KKM
BERTINDAK SEKARANG!
Caj Perkhidmatan RM60 untuk satu syarikat
Tempoh siap 2 hari jika dokumen lengkap
Untuk tempahan, sila isi maklumat di dalam borang di bawah.
Untuk sebarang pertanyaan lain berkenaan kursus ini, boleh berhubung / whatsapps Admin di talian
011-26722359 / 016-8319496